Amit az e-Papír szolgáltatásról tudni kell

2018. 02. 08., Csütörtök

2018. január 1-jétől „Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: Eüsztv) 108. § (1) bekezdése alapján az elektronikus ügyintézésre köteles szervek kötelesek a környezetvédelmet és természetvédelmet is érintő ügyek elektronikus intézését az Eüsztv-ben meghatározottak szerint biztosítani.

 

A törvény előírja, hogy elektronikus ügyintézésre köteles valamennyi ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet.

 

De mit is takar pontosan az e-Papír szolgáltatás és hogyan működik?

 

Eltérő törvényi rendelkezés hiányában a fenti jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel bármely gazdálkodó szervezet által előterjeszteni kívánt környezetvédelmi és természetvédelmi kérelem benyújtására kizárólag elektronikus úton van lehetőség a gazdálkodó szervezet területileg illetékes Hatóság hivatali kapuján (pl. Tatabányai Járási Hivatal) keresztül.

 

A nem megfelelően előterjesztett (pl. papír alapon benyújtott) kérelem hatálytalan, joghatás kiváltására, eljárás megindítására és elbírálására nem alkalmas.


2018. január 1-jétől az elektronikus ügyintézést biztosító szerv köteles biztosítani az e-Papír szolgáltatás útján előterjesztett beadványok fogadását, ha az adott ügytípus elektronikus űrlappal nem támogatott.

 


Mit kell tudni az e-papír szolgáltatásról?

 

Az e-Papír egy díjmentes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás, amely internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton köti össze az Ügyfélkapuval rendelkező gazdálkodó szervezeteket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel.


Az e-Papír szolgáltatás igénybevételének Ügyfélkapu regisztráció a feltétele. (Ha még nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, ezen a linken megteheti: https://ugyfelkapu.gov.hu)

 

Az ügyindításhoz a Bejelentkezés gombra kell kattintani, majd a megjelenő KAÜ-felületen az ügyfélkapus felhasználónevet és jelszót megadni. A megjelenő e-Papír oldalon különböző témák és ügytípusok közül lehet választani.

 

Bejelentkezés után a megjelenő űrlapon adhatjuk meg a kért adatokat. A leveleket el lehet menteni, majd a félbehagyott munkát a Mentett piszkozatok menüből bármikor folytathatjuk.

 

A levélhez max. 30 MB méretű dokumentum is csatolható, amely az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással hitelesíthető.

 

A feladni kívánt levelet küldés előtt ellenőrizhetjük, szükség esetén a Vissza a Levél szerkesztéséhez gombra kattintva javíthatjuk, majd a Küldés gombbal elküldhetjük.


A sikeres feladásról egy Feladási igazolást kapunk a személyes Ügyfélkapu Értesítési tárhelyre, illetve a válasz is ide érkezik; érdemes tehát naponta ellenőrizni azt.

 

A tárhely a beérkező dokumentumokat, igazolásokat, nyugtákat 30 napig tárolja. A hosszabb ideig megőrizni kívánt dokumentumokat továbbra is át lehet mozgatni a Tartóstárba.

 

kvimegbizott 1-1_600.jpg

 

 

Mit tegyünk abban az esetben, ha kérelmünk befogadása közigazgatási hatósági eljárási illeték megfizetésére köteles?

 

Az illetékfizetési kötelezettség teljesítését a 44/2004. (XII. 20.) PM rendelet szabályozza. A rendelet értelmében a járási hivatalnál kezdeményezett eljárások esetében az eljárási illetékfizetési kötelezettség teljesítése készpénz-átutalási megbízással, illetve bankkártya útján történhet.

 

Az elektronikus fizetések és elszámolások részleteit a 451/2016. Kormányrendelet szabályozza mind az EFER-hez csatlakozott, mind az EFER-hez nem csatlakozott szervezetekre vonatkozóan.

 

2019. december 31-ig, ha a gazdálkodó szervezet által elektronikusan benyújtani kívánt nyilatkozat vagy mellékletének mérete meghaladja az elektronikus ügyintézést biztosító szerv által megjelölt méretkorlátot, elektronikus kapcsolattartásnak fogadják el a tartós adathordozón benyújtott nyilatkozatokat, mellékleteket is.

 

 

 

 

Horváth Melinda

környezetvédelmi tanácsadó

 

 

 


 

Kérdése van? Kapcsolatfelvételhez használja az oldal alján található kapcsolatfelvételi űrlapot, vagy hívja a +36 30 335 27 51-es telefonszámot!

 


 

Kategóriák: adatszolgáltatás, hatósági ügyintézés, online bevallás, e-Papír

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

p86pq3

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1