ÖKO-BLOG

Környezetirányítási Rendszerek

2014. 11. 14., Péntek

Napjainkra az Európai Unió tagállamaiban működő szervezetek számára – a szigorú környezetvédelmi előírásokat, a környezetterhelési díjakat és energia árakat, valamint a piac elvárásait is figyelembe véve – létfontosságú, hogy a környezettel összhangban, a fenntarthatóság elvei szerint alakítsák ki vállalati tevékenységeiket. A keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, újrahasznosítására, a kevesebb anyag- és energia felhasználásra, a szennyvíz mennyiségének csökkentésére irányuló intézkedések a környezettudatos, fenntartható működés iránti elkötelezettséget jelképezik a vállalatok életében.

 

bakony1.jpg

 

Azon cégeknek, amelyek a környezetvédelmi szempontokra is hangsúlyt fektetve kívánnak működni, célszerű a környezetgazdálkodást oly módon beépíteni a szervezet általános irányítási rendszerébe, hogy általa a környezeti hatások és a jogszabályok rendszeres nyomonkövetése, a felelős gondolkodás, valamint a környezetvédelmi hatások csökkentésére irányuló folyamatos törekvés is biztosítva legyen. Az ilyen jellegű rendszereket összefoglalóan Környezetközpontú Irányítási Rendszereknek (KIR) nevezzük. (Dr. Bulla Miklós)

Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen eszközök állnak a vállalatvezetés rendelkezésére, van-e a fenntarthatósági törekvések terén létjogosultsága a Környezetközpontú Irányítási Rendszereknek?

Környezetirányítási Rendszerek

Az energiairányítási rendszerek tanúsítása az MSZ EN ISO 50001 szerint

2014. 11. 05., Szerda

Az irányítási rendszerek szabványosítása

 

Az MSZ EN ISO 50001:2012 szerinti energiairányítási rendszer rendkívül jól kiegészíti az MSZ EN ISO 14001:2005 szerinti környezetközpontú irányítási rendszert, hiszen például az energiahatékonyság javítására kitűzött cél elérésével elhasznált kevesebb energia egyben kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását is eredményezi.

 

Ennek ellenére az ISO felmérése alapján: Magyarországon a kiadott MSZ EN ISO 14001 szerinti tanúsítványok száma 1955, míg az MSZ EN ISO 50001 szerintieké csak 13. 

 

Hogyan támogatja a szabványok tervezett változtatása az integrálást? A cikkből kiderül.

Az energiairányítási rendszerek tanúsítása az MSZ EN ISO 50001 szerint

Hogyan támogatják az irányítási rendszerek integrálását a szabványok?

2014. 04. 28., Hétfő

Az irányítási rendszerek szabványosítása

 

Az első irányításirendszer-szabványt, az ISO 9000-et 1987-ben tette közzé a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO). Az azóta eltelt 26 év alatt nem csak a minőségügyre vonatkozó ISO 9000-es szabványcsalád bővült és változott a szabványalkalmazók igényeit követő rendszeres korszerűsítések eredményeként.

 

Minőségirányítási céllal adott alkalmazási területű – például a környezetközpontú irányítási (ISO 14001), az élelmiszerbiztonsági (ISO 22000), az információbiztonsági (ISO/IEC 27001), az energiairányítási (ISO 50001) rendszerekre vonatkozó – új szabványok is készültek.

 

Hogyan támogatja a szabványok tervezett változtatása az integrálást? A cikkből kiderül.

Hogyan támogatják az irányítási rendszerek integrálását a szabványok?

    1 / 1    

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1