Fókuszban az energetika - Nagyvállalatok kötelezettségei az energiahatékonyságról szóló új törvényben

2015. 06. 11., Csütörtök

2015. május 12-én az Országgyűlés elfogadta Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt, melynek VIII. fejezete (Az energetikai auditálás) a Magyarországon működő nagyvállalatok számára fogalmaz meg kötelezettségeket.

 

 

Pontosan milyen kötelezettségeket ró a törvény a nagyvállalatok számára?energy-management_600.jpg

 

 

A nagyvállalatok számára legfontosabb előírás, hogy a törvény hatálybalépését követően négyévente kötelező energetikai auditálást kell végeztetniük tevékenységük energetikai jellemzőinek megismerése (és energiahatékonyságuk fejlesztése!) céljából.

 

A feladat prioritást élvez, hiszen a kötelező energetikai auditálást a nagyvállalatoknak először 2015. december 5-éig kell elvégeztetnie.A törvény rendelkezése szerint az energetikai auditnak összhangban kell lennie Magyarország és az EU energiahatékonyságot szolgáló energiapolitikai kezdeményezéseivel, kiemelten az energiahatékonyságról szóló irányelvvel (2012/27/EU), mely az Európai Unió 2020-ig elérendő, 20 százalékos energiahatékonysági célkitűzésének a teljesülését szolgálja. 

 

 

A nagyvállalatok számára kötelezően előírt auditnak tehát ki kell terjednie 

  • az energiahatékonyságot javító pontok megkeresésére és az ezt elősegítő intézkedések bemutatására, 
  • a költséghatékonyabb energiafelhasználási eljárások kidolgozására és elemzésére, 
  • a korszerűbb technológiák és a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségére is.

 

 

 

Hogyan teljesíthető a törvény által előírt kötelezettség?1. Energetikai audittal

 

Az auditra vonatkozó tartalmi követelményeket a “Az energetikai auditokkal kapcsolatos adatszolgáltatásra és a regisztráló szervezetek éves jelentésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 26/2015. (V. 26.) NFM rendelet” tartalmazza.

 

Az energetikai auditálást, adatszolgáltatást csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nevjegyzékében szereplő energetikai auditor, vagy ugyanezen jogosításokkal bíró energetikai auditáló szervezet végezheti el.

 

 

2. Energiairányítási rendszer bevezetésével és működtetésével


Azok a nagyvállalatok mentesülnek a kötelező energetikai auditálás és tanúsítás alól, amelyek az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. 

 

Ebben az esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére az érvényes tanúsítványt kell négyévente megküldeni.

 

Az ISO 50001 energiagazdálkodási rendszer előnye, hogy folyamatos kontrollt és fejlesztési lehetőséget biztosít, és jól integrálható a már meglévő irányítási rendszerekkel (pl. ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001/MEBIR).

 

 

Planning1.jpg 

 

 

Melyik megoldást célszerűbb választani?

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon az ISO 50001 szabványon alapuló energiairányítási rendszert érdemes  bevezetni, vagy az irányelv alapján előírt energia auditokat elvégeztetni?

 

Szakértőink az energiairányítási rendszer bevezetését javasolják, hiszen a megfelelő szemlélettel működtetett EIR folyamatos felügyeletet és megtakarítási lehetőséget biztosít, valamint segít abban, hogy az energiahatékony szemlélet a vállalat működésének szerves részévé váljon!

 

Az ISO 50001 szerint működtetett energiairányítási rendszer a mindennapi munka során biztosítja az energiafelhasználás és -fogyasztás folyamatos nyomonkövetését és értékelését, illetve az energiahatékonyság feljesztését.

 

 

 

Röviden összefoglalva: 


  • A 27/2012 számú Energiahatékonysági Irányelv (EED) szerint a nagyvállalatoknak 2015. december 5-ig, majd azt követően 4 évenként kötelező energetikai auditot kell készíttetnie. 
  • Az audit lefolytatása alól mentesülnek azok a nagyvállalatok, amelyek ISO 50001  energiairányítási rendszert vezetnek be és működtetnek.

 

 

 

Horváth Melinda 

környezetvédelmi tanácsadó

 

 

Faragó Ferenc

környezetvédlemi szakértő

 

 


 

Energetikával kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Szakértői irodánk az alábbi feladatokban nyújt hatékony támogatást:

 

  • Energetikai szaktanácsadás
  • Energetikai felülvizsgálatok elvégzése
  • Energiafelhasználás csökkentésére irányuló programok kidolgozása
  • ISO 50001 szabványon alapuló energia irányítási rendszer kidolgozása, bevezetése
  • Energetikával, fenntarthatósággal kapcsolatos öko-kommunikáció tervezése, kivitelezése

 

Kapcsolatfelvételhez használja az oldal alján található kapcsolatfelvételi űrlapot, vagy hívja a +36 30 335 27 51-es telefonszámot!

 


 

Társaságunk jelentős tapasztalattal rendelkezik energetikai fejlesztések területén.

 

Eddigi munkáink:

- Autóipari gyártó vállalatok (Magyarország, Németország)
- Gépipari gyártó vállalatok (Magyarország, Anglia, Franciaország, Németország, Dánia, Egyesült Államok, Kína)

- Vegyipari gyártó vállalatok (Magyarország)

- Húsipari vállalatok (Magyarország)

 


 

 

Kategóriák: energiairányítási rendszer, ISO 50001, energetikai tanúsítás, energetikai audit, energetika, környezetvédelem

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

ps65rd

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1