Hulladékok lerakhatósági vizsgálata

2018. 03. 01., Csütörtök

Az elmúlt időszakban több cég kérte segítségünket a hulladékok lerakhatósági vizsgálatával kapcsolatban. Nem voltak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a vizsgálat, milyen feltételeknek kell megfelelniük, mikor és kinek kell készítenie, stb. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a hulladékok lerakhatósági vizsgálatáról.

 

 

A hulladék átadójának alapjellemzéssel, valamint megfelelőségi vizsgálattal kell igazolnia a hulladéklerakó üzemeltetője felé, hogy a lerakásra szánt hulladék átvehető.

 

Az alapjellemzés, valamint a megfelelőségi vizsgálat elvégzéséről, továbbá azok eredményeinek jegyzőkönyvben történő rögzítéséről a hulladék átadója köteles gondoskodni. Az alapjellemzésben, megfelelőségi vizsgálatban rögzített adatok valóságtartalmáért a hulladék átadója a felelős, amit a jegyzőkönyv cégszerű aláírásával igazol. A jegyzőkönyv egy példányát át kell adni a hulladék átvevőjének.

 

Az alapjellemzésnek a hulladék alapvető jellemzőit kell meghatároznia, tehát azon adatokat és információkat, amelyek a hulladék biztonságos lerakásához szükségesek. A teljesség igénye nélkül: a hulladék külön jogszabály szerinti azonosító kódját, eredetét, a hulladékot eredményező technológia rövid leírását, a hulladék fizikai megjelenési formáját, minőségi összetételét, mennyiségét, a lerakással történő ártalmatlanítás szempontjából jellemző tulajdonságait, a Ht. 1. melléklete szerinti veszélyességi jellemzőinek meghatározását, illetve annak bemutatását, hogy a lerakásra szánt hulladék sem eredeti, sem előkezelt formájában gazdaságosan nem hasznosítható.

 

Több létesítményben rendszeresen képződő hulladék esetében is átvehető a hulladék megfelelőségi vizsgálattal. A megfelelőségi vizsgálatot évente legalább egyszer el kell végezni. Ha az alapjellemzéshez nem szükséges laborvizsgálatok elvégzése, akkor megfelelőségi vizsgálatot sem kell készíteni.

 

A helyszíni ellenőrző vizsgálatok a hulladéklerakó beléptető pontján, illetve a lerakás helyén történnek. Ilyenkor szemrevételezéssel ellenőrizhetik a hulladékszállítmányt, megvizsgálhatják a kísérő dokumentumokat, szükség esetén gyorsteszttel vizsgálhatják a hulladék átvétele szempontjából lényeges alapjellemzőket.

 

Az alapjellemzéshez, megfelelőségi vizsgálathoz szükséges laboratóriumi vizsgálatokat kizárólag akkreditált laboratórium végezheti.

 

A hulladéklerakó üzemeltetője az átvett hulladék megnevezéséről, kódszámáról és mennyiségéről elismervényt állít ki.

 

Amennyiben
• az alapjellemzés,
• a megfelelőségi vizsgálat,
• valamint a helyszíni ellenőrző vizsgálat

 

alapján a hulladék eleget tesz a hulladéklerakó átvételi követelményeinek, a hulladék az adott hulladéklerakóban lerakható. Ha nem felel meg, a hulladék átvételét a hulladéklerakó üzemeltetőjének meg kell tagadnia. Az üzemeltető a hulladék átvételének megtagadását jegyzőkönyvben köteles rögzíteni, a jegyzőkönyv egy példányát a hulladék átadójának át kell adnia. A hulladék átadója ebben az esetben köteles a hulladékot az arra engedéllyel rendelkező hulladéklerakóba, vagy a saját telephelyére szállítani.

 

A hulladékok lerakhatósági vizsgálatát a 20/2006. (IV. 5.) a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló KvVM rendelet írja elő. (A rendelet megtekinthető a jogtárban az alábbi hivatkozásra kattintva: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgidocid=a0600020.kvv)

 

További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az info@okotech-lab.hu e-mail címen, illetve a +36 30 335 2751-es telefonszámon!

Kategóriák: lerakhatósági vizsgálat, hulladékkezelés, hulladék

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

xhns66

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1