Önkéntes akciók a Föld napja alkalmából

2014. 04. 17., Csütörtök

A vállalatok tevékenységük során igénybe veszik a környezeti erőforrásokat, s kibocsátásaikkal terhelik a környezeti elemeket.

 

A felelősen gondolkodó vállalkozások felismerik a környezettudatos működés, a fenntarthatóság, a felelősségvállalás fontosságát. Azt is egyre többen megértik, hogy ezekről nem elegendő csupán beszélni, cselekedni is szükséges.

 

A vezető nagyvállalatoknak egyre nagyobb szerep jut a környezettudatos szemlélet kialakításában, ezért példamutatásuk szinte elengedhetetlen. Április 22-én, a Föld napján önkéntes környezetvédelmi akciók keretében tehetünk azért, hogy Földünk élhetőbb, környezetünk egészségesebb legyen.

 

A Föld napja

 

Mint már korábbi számunkban is írtuk, az önkéntes akció az egyik legjobb eszköz a motivációra, hiszen a bevont dolgozók maguk is részeseivé válnak egy összefogáson alapuló tevékenységnek, melynek az eredményét azonnal megtapasztalhatják.

 

Érdemes a vállalatok társadalmi felelősségvállalási (CSR) akcióit a jeles környezetvédelmi világnapokhoz kötni.

 

Ilyen például:

 

 • A Föld napja (április 22.)
 • A madarak és fák napja (május 10.)
 • Nemzetközi klímaváltozási akciónap (május 15.)
 • Környezetvédelmi világnap (június 5.)
 • Autómentes világnap (szeptember 22.)
 • Az állatok világnapja (október 5.)
 • Fölünkért világnap (október 21.)
 • Éghajlatvédelmi világnap (október 24.)

 

 

 


 

Szeretne segítséget kapni környezetvédelmi ügyekben? Kérdése van? Megoldást keres?

Jelentkezzen kerekasztal beszélgetéseinkre!

 

Bővebb információért hívja +36 (30) 335-2751–es telefonszámot, vagy vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

 


 

 

A jeles napok, esetünkben a fenntarthatósággal összefüggők azért fontosak, mert legalább évente egy-egy napon lehetőséget adnak arra, hogy foglalkozzunk a jövőnket érintő kérdésekkel. A világszervezetek ezekre a jeles napokra időzítik éves jelentéseiket az adott témakörben, a civil szervezetek pedig ezekhez a jeles napokhoz kötve tudják cselekvésre ösztönözni a lakosságot, s ezzel növelni erejüket a döntéshozóknál jobb szabályozók, határértékek, törvények elfogadása érdekében.

 

Javasolt figyelni a fenntarthatóság jeles napjaira, szervezni, összefogni és cselekedni.

 

Hulladékgyűjtési akció

Vállalati CSR program keretében szervezett hulladékgyűjtés (természetvédelmi területen) 

 

Az e napokra szervezett önkéntes akciók egyrészt jól beilleszthetőek a vállalat CSR programjába, másrészt pedig kiemelt figyelmet élveznek. A világnapokról - azok közeledtével - sok szó esik a sajtóban, rádióban, televízióban, és ez segít tudatosítani fontosságukat. Ez pedig kihat a jeles napokhoz közeli időpontra szervezett akciókra, ösztönzi az összefogást, a részvételt.

 

 

A Föld napja (április 22.) alkalmával szervezhető önkéntes akciók:

 

 • Hulladékgyűjtő akció - ez történhet az üzem környékén, egy közeli erdőben, parkban, közterületen.

 

 • Papírgyűjtés – dolgozók háztartási papírhulladékainak begyűjtése, melyek hasznosítóhoz történő elszállításáról a munkáltató gondoskodik. (Szelektív hulladékgyűjtés kialakítása, megerősítése.)

 

 • “Zöld-napok” – facsemeték, bokrok, egyéb zöld növények és virágok ültetése a környékbeli iskolákban, óvodákban. Érdemes a gyerekeket, a szülőket is bevonni a programba, így a szemléletformáló hatás is erősebb lesz.

 

Óvodai virágültetés

Vállalati CSR program keretében szervezett óvodai virágültetés és tudatformáló program a gyerekek és a szülők bevonásával.

 

 

Pár tipp, hogy biztos legyen a siker:

 

# Ne csak a kollégákat, hanem azok családtagjait is vonjuk be a megmozdulásba!

 

## Az akciókban mindig vegyenek részt a vezetők is! A cégvezetők jelenléte erősíti az esemény jelentőségét.

 

### Az önkéntesek étel-ital ellátása a munkáltató által díjmentesen biztosítva legyen (szendvics, ásványvíz).

 

 

 

Horváth Melinda

  

 


 

Szeretne segítséget kapni környezetvédelmi ügyekben? Kérdése van? Megoldást keres?

Jelentkezzen kerekasztal beszélgetéseinkre!

 

Bővebb információért hívja +36 (30) 335-2751–es telefonszámot, vagy vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

 


A cikk másolása, részben, vagy egészben történő továbbközlése, felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével lehetséges!


Kategóriák: környezetvédelem, tudatformálás, fenntarthatóság, felelősségvállalás, vállalatok társadalmi felelősségvállalása, CSR, A Föld napja, környezetvédelmi világnap

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

vpjckx

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1