Megváltozott a hulladékok bevallása 2015. január 1-jétől!

2015. 01. 28., Szerda

2015. január elsejétől megváltozott a környezetvédelmi adatszolgáltatások rendszere. Papír alapú adatszolgáltatás benyújtására a továbbiakban nincs lehetőség: az új rendszer szerint minden környezetvédelmi adatot (hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem) egy központi számítógépes adatbázisba, az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR) kell feltölteni.

 

Megváltozott többek között a hulladékok kötelező adatszolgáltatása is. 

 

Tekintsük át a változásokat, s az azokból adódó új feladatokat!

 

 

Kinek van adatszolgáltatási kötelezettsége?

 

A hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség új előírásait a 309/2014 (XII. 11.) Korm. rendelet tartalmazza. 

 

A rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezett:

  • a hulladék termelője
  • a hulladék gyűjtője
  • a hulladék kereskedője
  • a hulladék kezelője.
 
 

A hulladék termelőjének abban az esetben kell adatot szolgáltatnia, amennyiben a telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége meghaladja

a) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,

b) nem veszélyes hulladék esetén – a c) pont kivételével – a 2000 kg-ot,

c) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

 

Az adatszolgáltatást minden esetben telephelyenként és hulladéktípusonként kell elvégezni!

 

 

2015. január 1-jétől az új előírások alapján a nevelési-oktatási intézményeknek nem kell adatot szolgáltatniuk az átvett papírhulladék után.

 

 

Milyen formában kell teljesíteni az adatközlést?

 

A beiktatott változtatások kapcsán megszűnik a papír alapú környezetvédelmi adatszolgáltatás. 2015-től kizárólag elektronikus úton, az úgynevezett Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programon keresztül lehetséges a bevallások elkészítése.

 

 

A bevallás elkészítése előtti feladatok


  1. Ügyfélkapu regisztráció

A nyomtatványok beküldéséhez ügyfélkapu regisztráció szükséges, melyet a legközelebbi okmányirodában tehet meg. Fontos: A regisztráció csak és kizárólag természetes személyek számára lehetséges!

 

  1. ÁNYK program letöltése és telepítése

A bevallások elkészítéséhez az OKIR honlapjáról (http://web.okir.hu/hu/urlapok) kell letöltenünk az ÁNYK programot és a kapcsolódó nyomtatvány csomagokat.

 

  1. Környezetvédelmi ügyfél jel (KÜJ) és környezetvédelmi területi jel (KTJ) aktualizálása

Az adatszolgáltatás során minden esetben a kötelezettnek fel kell tüntetnie a beadott nyomtatványokon a környezetvédelmi ügyfél jelét (KÜJ) és a környezetvédelmi területi jelét (KTJ). Amennyiben a kötelezett még nem rendelkezik ilyen azonosítókkal, az ÁNYK programon belül a KAR adatlap benyújtásával kell azokat igényelnie.

 

Amennyiben változás áll fent a kötelezett adataiban, azt 15 napon belül be kell jelentenie a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségnek, ugyancsak a KAR adatlap kitöltésével.

 

  1. Meghatalmazás kitöltése

A bevallásra kötelezett cégeknek meghatalmazást kell készíteniük azon munkatársaik számára, akik a szervezet nevében az adatszolgáltatást benyújtják és rendelkeznek Ügyfélkapu regisztrációval. Ilyen munkatárs lehet a vállalat környezetvédelmi vezetője, környezetvédelmi megbízottja, stb.

 

A meghatalmazást ugyancsak az ÁNYK programon keresztül kell elküldenünk, a KAR adatlap csomagban található „MEGH lap” elnevezésű adatlap kitöltésével. Az adatlapon lehetőségünk van egyszerre több személyt is megjelölni.

 

 

A bevallás teljesítése

 

A bevallást hulladéktermelőként évente kell elvégezni, telephelyenként és hulladéktípusonként. A hulladékkezelőnek, gyűjtőnek és  kereskedőnek az átvett nem veszélyes hulladékról évente, az átvett veszélyes hulladékról pedig negyedévente kell adatot szolgáltatnia a területileg illetékes környezetvéldemi és természetvédelmi felügyelőség felé.

 

Az ÁNYK program segítségével az éves adatbejelentést a HIR-ÉV elnevezésű, a negyedéves bevallást pedig a HIR-NÉ adatlapcsomag kitöltésével és beküldésével kell teljesíteni.

 

 

Hulladékbevallás beküldési határideje


A 309/2014 (XII. 11.) Korm. rendelet előírása szerint:

„Az adatszolgáltatásra kötelezett hulladéktermelő a képződött hulladékról évente a tárgyévet követő év március 1. napjáig szolgáltat adatot.”

„A gyűjtő, a kereskedő és a hulladékkezelő

a) a nem veszélyes hulladék gyűjtésre, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről évente a tárgyévet követő év március 1. napjáig; valamint

b) a veszélyes hulladék gyűjtésre, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről negyedévente a tárgynegyedévet követő 8. munkanapig 

szolgáltat adatot.”

 

 

Összefoglalva tehát 2015. január elsejétől nemcsak a hulladékbevallást, hanem minden egyéb környezetvédelmi bevallást is elektronikus úton kell benyújtanunk a hatóságok felé. Az elektronikus bevalláshoz szükségünk van Ügyfélkapu regisztrációra, a bevallást elkészítő személy nevére szóló meghatalmazásra, az Általános Nyomtatványkitöltő program és a szükséges adatlapcsomagok letöltésére és telepítésére.

 

 

Szalay Linda 

környezetvéldemi tanácsadó

 

Faragó Ferenc

környezetvédelmi szakértő

 


 

 

Amennyiben a környezetvédelmi adatszolgáltatással kapcsolatban kérdése merül fel, kérem, forduljon hozzánk bizalommal!

 

 


 

Kategóriák: adadtszolgáltatás, ÁNYK program, hulladékgazdálkodás, környezetvédelem

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

LŐRINCZ PÉTERNÉ - 2017. Február 13. 14:40:05

Végre találtam egy használható leírást a bevallással kapcsolatosan. Köszönöm

Válasz erre

    1 / 1    

Írja meg véleményét Ön is!

scjswk

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1