A levegővédelmi bevallások elektronikus benyújtása

2015. 03. 11., Szerda

2015. január 1-jétől megváltozott a környezetvédelmi adatszolgáltatások rendszere. Megszűnt a papír alapú adatszolgáltatás, a továbbiakban kizárólag elektronikusan lehetséges a környezetvédelmi bevallások, így a légszennyezés mértéke éves jelentés (LM) benyújtása is. A benyújtott környezetvédelmi adatok egy központi számítógépes adatbázisba, az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR) kerülnek feltöltésre.

 

Korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet a környezetvédelmi adatszolgáltatások, ezen belül a hulladékok bevallásának 2015-ös változásaira.

 

A levegővédelmi bevallások határidejéhez közeledve jelen cikkünkben összefoglaljuk a 2015-től érvényben lévő, elektronikus levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás tudnivalóit.

 

 

Kinek van adatszolgáltatási kötelezettsége?

 

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján éves levegőtisztaság-védelmi jelentést annak az üzemeltetőnek kell benyújtania, aki engedélyköteles, illetve a 166/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet (E-PRTR) I. melléklete szerinti légszennyező pont-, vagy diffúz forrást üzemeltet.

 

 

Milyen formában kell teljesíteni az adatközlést?

 

2015. január 1-jétől a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatások kizárólag elektronikus úton teljesíthetők, az úgynevezett Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programon keresztül.

 

Az ÁNYK program és a hozzá kapcsolódó adatlap csomag (LAIR:LM – Légszennyezés mértéke éves jelentés) az OKIR honlapjáról (http://web.okir.hu/hu/urlapok) tölthetők le.
  


 Zölden ÉS Gazdaságosan?


Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni? Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

A válaszunk: IGEN! Kérje díjmentes szakmai kiadványunkat!


 

A bevallás elkészítése előtti feladatok

 

A levegőtisztaság-védelmi bevallások teljesítése előtt – a hulladékbevallásokhoz hasonlóan – bizonyos előkészületek megtétele feltétlenül szükséges. Ezek a következők:

 • Ügyfélkapu regisztráció
 • ÁNYK program letöltése és telepítése
 • Meghatalmazás kitöltése és beküldése

 

Az említett előkészületek részletes leírását a „Megváltozott a hulladékok bevallása 2015. január 1-jétől”, valamint az „ÁNYK program használata a környezetvédelmi bevallásokhoz” cikkünk tartalmazza.

 

Amennyiben a fent megnevezett előkészületeket korábban már megtette, csupán a légszennyezés mértéke éves jelentés beküldését kell elvégeznie.

 

 

A bevallás teljesítéséhez szükséges adatok

 

A légyszennyezés mértéke éves jelentéshez szükséges adatok a következők:

 • Az üzemeltető és a telephely általános adatai
 • A légszennyező technológia azonosítója, megnevezése, negyedéves üzemideje
 • A kibocsátott légszennyező anyagok mennyisége, koncentrációja
 • Szükség esetén a felhasznált tüzelőanyag mennyisége, fűtőértéke, minőségi adatai
 • A pontforrás üzemeltetési adatai, a füstgáz/véggáz tulajdonságai (oxigén tartalom, hőmérséklet, térfogatáram)
 • A pontforrás által kibocsátott légszennyező anyagok negyedéves adatai
 • A helyhez kötött diffúz szennyezőforrás adatai (szennyezőanyag megnevezése, azonosító kódja, lebegőterhelés időtartama, igénybe vett terület vagy felület)
 • Leválasztott anyagok esetén a leválasztóberendezés üzemideje, a leválasztott légszennyező anyagok adatai

 

 

A bevallás teljesítése

 

A légszennyezés mértéke éves jelentést az ÁNYK program LM adatlap csomagjának kitöltésével és beküldésével teljesítheti.

 

 

A légszennyezés mértéke éves jelentés beküldésének határideje

 

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet előírása alapján: „Az adatszolgáltatásra köteles légszennyező forrás üzemeltetője a tárgyévet követő év március 31-ig a felügyelőség részére a 7. melléklet szerinti adattartalommal éves levegőtisztaság-védelmi jelentést nyújt be.”

 

 

Összefoglalva tehát 2015. január elsejétől a levegővédelmi adatszolgáltatás elektronikus úton, az ÁNYK program segítségével történik.

 

Az elektronikus bevalláshoz szükségünk van Ügyfélkapu regisztrációra, a bevallást elkészítő személy nevére szóló meghatalmazásra, az Általános Nyomtatványkitöltő program és a szükséges adatlap csomagok letöltésére és telepítésére.

 

A légszennyezés mértéke éves jelentést a tárgyévet követő év március 31-ig kell benyújtani a hatóság részére.


Szalay Linda

környezetvédelmi tanácsadó


Faragó Ferenc
környezetvédelmi szakértő 

 

Kategóriák: levegőtisztaság-védelem, ÁNYK program, nyomtatványkitöltő program, környezetvédelmi bevallás

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

j3rqxp

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1