A Tél hangjai

2014. 12. 19., Péntek

Cssssss! Hallod odakint a Tél hangjait? Nem? Pedig most is szól... Maradj csendben kicsit! Fülelj!

 

a tel hangjai keret n.jpg

 

 

Panaszos sóhajtására némán válaszolnak a hegyek, s csendesen kopognak az ágak, ahogy a fák fázósan megremegnek. Hidegen roppan a hó az erdő mélyén, őzek lépte nyomán, s a nyulak nyugtalan kaparászását hallgatja az éhes vadász, aki még ilyenkor is nesztelenül jár. Vörös bundájáról halkan peregnek a hószemek.

 

 

csilingeles.jpg

 

 

S csilingel a Tél, hol a nap fénye megcsillan a lankák dombtakaróin, s csilingelése felhangzik, ha selymes szőrű, vidám lovacska szánkóval szalad az erdőben. Csilingel a hóban játszó gyermekek önfeledt kacagásában. Hangosan kopog, amint a veres sipkás doktor a fákat  vizsgálja. Zörgő dallamot játszik, ha a szelek az erdőn át rohanva a fenyvest rázzák. Recseg és ropog az öreg fák öles ágaiban, s kunyhók dermedt, jégvirágos ablakainál. Halkan kopácsol, amikor a cinegék magot lelnek az etetőknél.

 

 

kozma.jpg

 

 

Üvölt, ha az északi szelek felbosszantják, szörnyű vonyításába a táj minden panasza belevegyül. De aztán békésen ropog a kandalló meleg tüzében, lágyan lobog a falon, s halkan duruzsolva elnyugszik a szobában. Békéje halk mormogássá szelídül, amint baráti beszélgetésekbe, s a forralt bor fahéj-illatába oldódik. Az ünnep közeledtével hangosan ki nem mondott gyermek-vágyak suttogása szól, s a konyhákból gyakrabban hallani a nagyik sertepertélését, sercegést, s a porcukor halk permetelését.

 

Mennyi hang! Pedig a Tél néma... Mégis... Vannak, akik hallják Őt.

 

(Szöveg és fotó: Faragó Ferenc)

 

 


 

Ezzel a rövid bejegyzéssel szeretnénk minden kedves Partnerünknek békés, boldog ünnepet kívánni!

 


 

Kategóriák: természet, tél, Karácsony

 


Kapcsolódó bejegyzések


Kommentek

Írja meg véleményét Ön is!

4j6jdm

ZÖLDEN ÉS GAZDASÁGOSAN?

 

Díjmentes szakmai kiadvány felelős vezetőknek

 

Lehet egy vállalatot gazdaságosan ÉS zölden működtetni?

 

Teremthető harmónia a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között? Vajon az Ön vállalata is működhet így?

 

A válaszunk: IGEN! Kérje díj-mentes szakmai kiadványunkat!

 

ÉRDEKEL! »

Friss bejegyzések

Témák

levegőtisztaság-védelem (1), A Föld napja (2), adadtszolgáltatás (1), adatszolgáltatás (1), ÁNYK program (3), audit (1), biotechnológia (1), CO2 (1), CSR (3), e-Papír (1), egységes környezethasználati engedély (1), elkötelezettség (3), élővilág (1), energetika (2), energetikai audit (1), energetikai tanúsítás (1), energia (2), energiagazdákodás (1), energiagazdálkodás (2), energiairányítás (1), energiairányítási rendszer (1), energiamegtakarítás (1), éves beszámoló (1), faciltiy management (2), felelős működés (1), felelősség (1), felelősségvállalás (4), fenntarthatóság (4), fm (1), gazdálkodás (1), gyermekrajzverseny (1), határidő (1), hatósági ügyintézés (1), hulladék (1), hulladékgazdálkodás (2), hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás (1), hulladékkezelés (1), integrált irányítási rendszer (2), IPPC (1), IPPC jelentés (1), irányítási rendszer (3), ISO (2), ISO 14001 (2), ISO 50001 (2), jogszabályi megfelelőség (1), Karácsony (1), kerekasztal beszélgetés (1), KIR (1), klíma (1), kommunikáció (3)

 

CSATLAKOZZON!

Oldal tetejére

1